"Het nieuws van Anculus"
 > Nieuws > Nieuws
Klimaatakkoord en de Impact op Onderwijshuisvesting
Vanuit de Parijs-Akkoorden en de daaruit volgende Europese regelgeving heeft de Nederlandse regering een “Klimaatwet” opgesteld. In deze Klimaatwet staan de doelen voor 2030 en 2050. De concrete uitwerking van de wet vindt plaats in een zogeheten “Klimaatplan”. Dit Klimaatplan is beter bekend als het “Klimaatakkoord”.

Het Klimaatakkoord is tot stand gekomen aan zes sectortafels. De tafel waar onderwijshuisvesting onderdeel van is, is de “gebouwde omgeving”. De plannen die per sector zijn gemaakt worden ook wel “sectorale kaarten” genoemd. Bij de totstandkoming van de sectorale kaart “gebouwde omgeving” is de VNG in verschillende werkgroepen in gesprek gegaan met bedrijven en instellingen. Eén werkgroep is het funderend onderwijs zijnde primair en voortgezet onderwijs. In een “Routekaart concretisering huisvestingsvoorstel PO-Raad, VO-Raad en VNG”, is antwoord gegeven op de vraag van de Rijksoverheid wat er nodig is om de klimaatdoelen haalbaar te maken. Dit huisvestingsvoorstel is integraal opgenomen in het Klimaatakkoord en daarmee onderdeel van de sectorale kaart voor de “gebouwde omgeving”. De routekaart van de VNG, PO-Raad en VO-Raad bevat concrete (verplichte) acties die primair door gemeenten moeten worden uitgevoerd. Daarnaast bevat het heldere kaders en uitgangspunten om te komen tot concrete uitvoerbare plannen door gemeenten en schoolbesturen. In onderstaande figuur is de samenhang nogmaals, maar dan schematisch weergegeven.

Vanuit de sectortafel is er een sectorale kaart opgesteld waarbij onder andere is opgenomen of de specifieke bekostigings- en (structurele) financieringssystematiek aanpassing behoeft. Onderdeel van de sectorale kaart “gebouwde omgeving” hebben de PO-Raad en VO Raad en VNG haar voorstellen ingebracht welke ook integraal zijn opgenomen in het klimaatakkoord.

Samengevat stelt het klimaatakkoord de volgende aanpak voor:
● Geen financieringsbehoefte.
● Opstellen IHP wettelijke plicht.
● Wettelijke plicht opstellen MJOP.
● Renovatie wordt opgenomen in de wetten, te weten artikel 92 WPO, artikel 76c WVO en artikel 90 WEC.
● Versoepeling investeringsverbod artikel 148 WPO en artikel 143 WEC. Deze investeringen hebben ten doel om (a) Te investeren in inrichting, ICT of onderwijsleermiddel. (Dit is niet anders dan nu gebruikelijk is.), (b) te investeren in exploitatie verlagende maatregelen, en (c) mee-investeren om vroegtijdig renovatie en of vervangende nieuwbouw te realiseren.

Leuk die nieuwe wet, maar wat moeten wij gaan doen?
Ondanks dat wetgeving in de WPO, WVO en WEC nog moet worden aangepast en de ‘lead’ primair vanuit de gemeente komt, is het raadzaam om als schoolbestuur niet stil te gaan zitten. Belangrijk is om de organisatie voor te bereiden op alle vragen die gaan komen vanuit de gemeente in relatie tot het IHP. Daarnaast zal het Klimaatakkoord van invloed zijn op de exploitatielasten. De komende periode kunnen schoolbesturen hierop te anticiperen.

Zoekt u ondersteuning? Anculus staat voor u klaar. Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor uw onderwijsinstelling kunnen betekenen.

Jan Minke - Marketing & Sales
Phone 9 06 10 27 47 96
Calendar 4 Plan een kennismakingsgesprek