Artikelen

Een schone school in tijden van personeelstekorten

Een schoon klaslokaal lijkt vanzelfsprekend, maar door personeelstekorten is dat niet altijd het geval. Lokalen blijven langer vuil, sanitaire ruimtes worden niet op tijd gereinigd en klachten nemen toe. Schoolbesturen staan voor een uitdaging: hoe zorg je voor een hygiënische leeromgeving met te weinig schoonmakers? We bespreken de grootste uitdagingen en laten zien hoe scholen grip kunnen houden op schoonmaak, zelfs in een lastige markt.

De schoonmaakuitdagingen voor scholen

De krappe arbeidsmarkt raakt ook de schoonmaakbranche. “Scholen willen dat er na lestijd wordt schoongemaakt, maar voor schoonmakers is dat niet aantrekkelijk, want zij willen niet op die uren werken,” zegt Jasper Lensen, Facilitair Contractmanager bij Anculus. “Het werk duurt vaak maar een paar uur, vindt ‘s avonds plaats en schoonmakers staan er meestal alleen voor. Geen aantrekkelijke baan dus in deze arbeidsmarkt.”

Dit zorgt voor problemen, want schoonmakers komen niet opdagen. “We krijgen steeds meer meldingen over niet uitgevoerde schoonmaak. Uitzendkrachten worden vaker ingezet, maar die zijn minder betrokken en melden zich sneller af,” legt Jasper uit.

Ook de overgang naar een nieuw schoonmaakcontract verloopt moeizamer. Waar voorheen schoonmakers vaak werden overgenomen, is dat nu veel minder vanzelfsprekend. “Er wordt aan alle kanten aan personeel getrokken,” zegt Annemieke Lukassen, Manager Inkoopadvies & Facilitair. “Nieuwe leveranciers moeten personeel werven, waardoor de implementatie langer duurt en de kwaliteit in de beginfase achterblijft.”

Daarnaast lopen de verwachtingen van scholen en schoonmaakbedrijven uiteen. “Het is vaak onduidelijk wie welke taken op zich neemt,” zegt Jasper. “Verwacht de school dat leerkrachten de lokalen netjes achterlaten, of hoort dat bij de schoonmaak? Goede afspraken en duidelijke communicatie voorkomen misverstanden.”

Praktische oplossingen voor een schone school

Deze schoonmaakuitdagingen vragen om een andere aanpak. Waar scholen vroeger konden vertrouwen op vaste schoonmakers, is dat nu minder vanzelfsprekend. Flexibiliteit en maatwerk zijn nodig om de schoonmaak op peil te houden.

Flexibel inspelen op tekorten

Bij onverwachte uitval wordt snel geschakeld om de schoonmaak door te laten gaan. Een ‘vliegende kiep’ richt zich op de meest urgente taken, zoals het sanitair, terwijl andere werkzaamheden later worden opgepakt. “Indien nodig worden uitzendkrachten ingezet, maar altijd met duidelijke afspraken over inzet en betrouwbaarheid,” zegt Jasper.

Dagschoonmaak als structurele oplossing

Dagschoonmaak kan helpen om personeelstekorten op te vangen. “Doordat schoonmakers overdag werken, wordt de functie aantrekkelijker en spreekt deze meer mensen aan,” zegt Annemieke Lukassen, Manager Inkoopadvies & Facilitair. “Dit vraagt wel om flexibiliteit van de school, bijvoorbeeld door schoonmaak tijdens pauzes toe te staan. Maar als scholen daarin meebewegen, ontstaat er een betere samenwerking, meer betrokkenheid en uiteindelijk minder klachten.”

“De resultaten spreken voor zich,” voegt Jasper toe. “Bij Kindcentrum De Samenstroom in Hellevoetsluis zagen we dat de klachten drastisch afnamen na de invoering van dagschoonmaak,” vertelt Jasper. “Toch zien we dat veel scholen nog terughoudend zijn. Met pilots laten we hen zelf ervaren hoe effectief deze aanpak is.”

Slim omgaan met vervuiling op scholen

Naast de inzet van schoonmaakbedrijven spelen preventieve maatregelen en verwachtingenmanagement een belangrijke rol. Scholen moeten veel bewuster omgaan met de startpositie die zij een schoonmaker geven. “Groene schoolpleinen zijn bijvoorbeeld prachtig, maar zorgen ook voor meer zand in de klas,” zegt Annemieke. “Met langere inloopmatten en strategisch geplaatste roosters en zandbakken kunnen we de vervuiling bij de bron verminderen.”

Ook bij het werven van schoonmaakpersoneel kunnen scholen zelf een actieve rol spelen. “Wervingscampagnes binnen de school leveren goede resultaten op. Door posters op te hangen en ouders of grootouders te betrekken, vergroot je de kans op geschikte kandidaten,” vertelt ze.

Grip op schoonmaak in een lastige markt

Anculus hanteert een integrale aanpak, waarin aanbesteding en contractvorming zorgvuldig worden afgestemd op de praktijk. Daarnaast wordt actief toegezien op de naleving van afspraken en de kwaliteit van de schoonmaak.

Slim aanbesteden: gebruik maken van marktkennis

Een succesvol schoonmaakcontract begint bij een slimme aanbesteding. “Bij een nieuwe uitvraag dagen we de markt direct uit om mee te denken,” zegt Annemieke. “We vragen schoonmaakbedrijven hoe zij omgaan met de huidige tekorten en welke oplossingen zij kunnen bieden. Zo benutten we hun expertise en voorkomen we dat scholen onrealistische verwachtingen hebben.”

Contractmanagement: actief sturen op resultaat

Een contract opstellen is één ding, maar zorgen dat het in de praktijk werkt, is minstens zo belangrijk. “Wij bewaken continu of de afspraken worden nagekomen en grijpen in waar nodig,” legt Jasper uit. “Dat betekent dat we direct schakelen met de schoonmaakpartij en de school als er knelpunten ontstaan.”

Meten is weten: objectieve kwaliteitscontroles

Om de schoonmaakkwaliteit te bewaken, worden technische VSR-controles gecombineerd met belevingsonderzoeken onder schoolbesturen. “Soms lijkt de schoonmaak technisch in orde, maar ervaren scholen dit anders,” zegt Jasper. “Door beide te combineren krijgen we een compleet beeld en kunnen we gerichte verbeteringen doorvoeren.”

Samenwerken voor een duurzame oplossing

Schoonmaak in scholen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en vraagt om een sterke samenwerking tussen scholen en schoonmaakbedrijven. Door slimme contracten, efficiënte oplossingen zoals dagschoonmaak en preventieve maatregelen ontzorgt Anculus scholen en helpt ze om grip te houden op de schoonmaak. Zo kunnen schoolbesturen zich blijven richten op wat écht belangrijk is: het onderwijs.

ONDERWIJS ZONDER ZORGEN?

Ontdek hoe Anculus secundaire processen eenvoudiger maakt. Neem contact op voor contactmeer informatie.